Rabatkode på 200 kr til bootz.com

Blåbær – nordiske og amerikanske bær

blåbær nordiske blåbærVi var i forrrig weekend en tur i svigermors hytte i Sverige, og i den forbindelse fik vi plukket en masse små blåbær og tyttebær (Bellas kjole VAR hvid inden vi gik igang med at plukke red.).
Tyttebærerne blev laver til en marmelade og blåbærerne blev delt op og brugt i både en morgensmoothie til hele familien, en tærte som blev serveret med vaniljeis, nogle blev frosset ned og et par store håndfulde blev spist med det samme på vej hjem i bilen 😉

Meeeen blåbær, er der virkelig forskel?! Som titlen også hentyder, så er der nemlig forskellige sorter af blåbær, hvor både ernæringsindholdet og udseende er forskelligt.
Blåbær – nordiske og amerikanske bær
Blåbær er under kategorien fødekilder med antioxidative egenskaber, altså fødevarer, der indeholder høje niveauer af samlede antioxidanter. De pågældende antioxidanter kan bidrage til to vigtige komponenter i antioxidant forsvarssystem.
1. Evnen til at fjerne eller neutralisere frie radikaler direkte
2. Evnen til at inducere endogene antioxidanter. I denne sammenhæng er systemet afhængig af redox proces, hvor både oxidation og reduktion optræder samtidigt. Redox-aktive forbindelser kan være en antioxidant i et system (såsom en plante subcellulær system eller et in vitro system), men inaktive eller en pro-oxidant i et andet biologisk system. Derfor bliver blåbær betegnet som superfood, da de indeholder de nødvendige antioxidanter.
Overordnet er der to sorter, nemlig Vaccinium myrtillus (nordiske blåbær) og vaccinium corrymbosum (amerikanske storfrugtet blåbær).
  • Vaccinium myrtillus er de små vildtvoksende blåbær (billedet) som er blå/mørke lilla hele vejen igennem frugten, og disse bær indeholder et stort indhold af antocyanin som svarer til 3-4 gange så meget som i corrymbosum og mere en dobbelt så mange antioxidanter.
  • Vaccinium corrymbosum er en tæt beslægtet fætter til de nordiske bær og disse bær er hvide indeni med små sorte kerner. Indholdet af antioxidanter og antocyanin er langt mindre end i de nordiske, men det er dog stadig disse bær man kan købe i de fleste supermarkeder under betegnelsen “blåbær”.
De nordiske bær kan ofte købes på frost i forskellige supermarkeder som Irma og Kvickly. Set dem andre steder?
Eller de kan plukkes i de svenske skove og man kan gøre det til en udflugt, enten en weekend eller som en én dags tur med en picnic kurv under armen og eventuelt en bårplukker/skovl (den er guld værd i de lave buske).
God jagt 😉

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rabatkode på 200 kr til bootz.com